Bozanić: Ne smijemo se olako prodavati

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u intervjuu za Hrvatski radio ocijenio je kako je u Hrvatskoj potrebnoj vraćati ponos naroda, kao i da se trebamo oslobađati od jednog gotovo podaničkog mentaliteta koji se unosi u naš narod.

Naš ponos nacionalni, narodni, naš hrvatski ponos je oslabljen i to uslijed raznih pritisaka, ne bih rekao toliko izvana koliko i uslijed određenih nastojanja iznutra gdje se omalovažavaju neke naše vrednote i specifičnosti, a ako dolazi do toga, onda slabi i naš nacionalni identitet
, rekao je Bozanić. Dodao je kako je upravo zato taj ponos potrebno vratiti narodu da bude ponosan na ono što je, da zna vrednovati svoje, da zna vrednovati svoje posebnosti upravo danas u Europi koja se s jedne strane ujedinjuje, ali s druge strane u toj Europi dolazi do izražaja identitet pojedinog naroda i zemlje.

Mi ne smijemo gubiti svoje specifičnosti, mi se ne smijemo olako prodavati i nikako se ne smijemo predati, poručio je Bozanić.

Govoreći o Hrvatskoj u EU-u, nadbiskup je rekao kako možemo dati svoj doprinos europskoj zajednici naroda.

Među ostalim je naglasio i kako se o Hrvatskoj piše u Hrvatskoj mnogo lošije nego u inozemstvu. Ocijenio je također kako se vidi da Hrvatska živi u potrošačkom društvu. Izrazio je uvjerenje kako je Papin dolazak događaj koji će donijeti blagoslov i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i hrvatskom narodu.

Papa ne dolazi k nama da nam sudi, on dolazi da bude s nama, da moli s nama, da nas utvrdi u onom što jesmo, da nas i pohvali za ono što dobro činimo, i da nam uputi svoju pastirsku i bratsku riječ, rekao je kardinal Bozanić.

Uspoređujući posjet pape Benedikta XVI. s prijašnjim posjetima pape Ivana Pavla II., ustvrdio je kako je svaki posjet za svoje vrijeme. Onaj posjet blaženog Ivana Pavla II. 1994. je bio na jedan način doživljen i prihvaćen usred rata. Papa je došao k nama u zemlju koja je djelomično u ratu, kada su drugi savjetovali turistima da ne dolaze k nama, prisjetio se i dodao kako je on došao i tu je pokazao da se ne boji vanjskih pritisaka i da mu je važno ohrabriti nas i podržati.

Nakon rata, 1998. došao je ponovno, da nam donese veliki dar, da proglasi blaženim kardinala Alojzija Stepinca, rekao je Bozanić.

Benedikt XVI. sada dolazi u ovaj povijesni trenutak, koji je bremenit i izazovan da nam uputi svoju riječ i zato smo otvoreni za ono što će nam Papa rećiObitelj je danas u velikim izazovima, ali s druge strane vidimo i osjećamo kamo vodi čovjeka, osobito mlade naraštaje, ona druga alternativa koja se stalno nameće kao bolja. Zapravo, ona donosi nesreće i tolika razočaranja i probleme u društvu, rekao je Bozanić.

Kardinal je pozvao vjernike na druženje s Papom 4. i 5. lipnja.