Posljednji svemirski let Endeavoura

Raketoplan Endeavour posljednji se put odvojio od Međunarodne svemirske postaje (ISS) i krenuo prema Zemlji gdje će ga NASA umiroviti.

Endeavour je bio spojen s ISS-om od 18. svibnja i onamo je dopremio alfa magnetski spektrometar vrijedan dvije milijarde dolara i niz rezervnih dijelova za postaju koja će ostati u orbiti i nakon završetka NASA-ina programa raketoplana.

Endeavour kreće, javio je inženjer Ron Garan i poželio im dobar vjetar i mirno more. Hvala, Rone, odgovorio je zapovjednik Endeavoura Mark Kelly. Hvala vam na pomoći. Kelly je aktivirao potisnike i Endeavour se posljednji put odvojio od svemirske postaje. Na Zemlji će ga NASA izložiti u muzeju u Los Angelesu.

Slanjem još jednoga raketoplana 8. srpnja, SAD kani zatvoriti 30 godina star program. Posljednji će uzletjeti Atlantis i ISS opskrbiti za idućih godinu dana.

Raketoplani idu u mirovinu kako bi se uštedjele četiri milijarde dolara na godinu, a NASA će taj novac iskoristiti za razvoj novih letjelica koje će ići dalje od ISS-ove orbite na 355 km iznad Zemlje.

Endeavour se u svemirski centar Kennedy na Floridi vraća u srijedu u 8.35 po srednjoeuropskom vremenu.