Gadafi spreman na primirje uz uvjete

Libijski vođa Moamer Gadafi spreman je za primirje kako bi se zaustavile borbe u Libiji. No postavio je uvjete, izjavio je južnoafrički predsjednik Jacob Uma, nakon sastanka u Tripoliju.

Voljan je prihvatiti mirovne smjernice Afričke unije, ali smatra da prekid vatre treba uključiti sve strane kao i prekid NATO-ovih bombardiranja, rekao je Zuma za libijsku i južnoafričku televiziju.

Dodao je da Gadafi ustraje na tome da Libijcima treba omogućiti da međusobno razgovaraju kako bi odredili budućnost zemlje. No, nije rekao da je libijski vođa spreman otići s vlasti, što je glavni zahtjev pobunjenika.

Gadafi je prikazan na državnoj televiziji kako dočekuje Zumu, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od 11. svibnja.

U ponedjeljak je libijski režim optužio NATO za ubojstvo 11 civila u bombardiranju 150 km od Tripolija, u vrijeme kada je Zuma bio u libijskoj prijestolnici.

Posredovanje AU-a predviđa prekid vatre i uvođenje prijelaznog razdoblja nakon kojega bi se organizirali demokratski izbori. Panafrička organizacija je usto pozvala NATO da prekine s bombardiranjem.