Proslava hrvatske animacije u MSU

Nekoliko važnih obljetnica za hrvatsku animaciju proslavljeno je u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti - 50 godina jedinog hrvatskog Oscara za animirani film Surogat Dušana Vukotića, 60 godina prvog animiranog filma u Hrvatskoj Veliki miting Waltera Neugebauera i 55 godina od osnivanja Studija za crtani film pri Zagreb filmu.


Film Surogat Dušana Vukotića (1927. -1998.) bio je prvi Oscar u povijesti Američke filmske akademije dodijeljen neameričkom animiranom filmu, a pobijedio je jaku konkurenciju - velika filmska studija i slavne autore Walta Disneyja i Chucka Jonesa. Nakon toga još su tri hrvatska animirana filma bila nominirana za tu prestižnu nagradu, Igra Dušana Vukotića iz 1963. , Tup Tup Nedeljka Dragića iz 1972. i Dream Doll Zlatka Grgića i Boba Godfreya iz 1979.


Kada je 1956. skupina entuzijasta i vizionara osnovala Studio za crtani film trebalo je imati hrabrosti i kreativnosti da bi se u tadašnjim skromnim materijalnim i tehnološkim uvjetima razvila jedna od najpoznatijih svjetskih škola animacije, danas jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih kulturnih brendova, prenosi Hina riječi hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića.


Josipović je podsjetio i na razdoblje s početka devedesetih, kada je Dušanu Vukotiću učinjena nepravda, kada taj veliki umjetnik nije imao mjesto u Zagreb filmu. Izrazio je uvjerenje da je Vukotić ipak oprostio svima i zahvalio mu na svemu što je napravio za hrvatsku kulturu.

Odlikovan Nedeljko Dragić


Josipović je uručio Nedeljku Dragiću odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi i izniman doprinos svjetskoj i hrvatskoj animaciji, a Zagreb filmu Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge i doprinos u promociji animacije u Hrvatskoj i svijetu. Povelju RH primio je ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan, pozvavši na pozornicu kao zaslužne neke od predstavnika različitih generacija hrvatskih autora, od Pavla Štaltera, Milana Blažekovića i Zlatka Boureka do Joška Marušića i Krešimira Zimonića, te suprugu DušanaVukotića, Lilu Melitu.


Jedan od autora iz tog razdoblja, Borivoj Dovniković Bordo govorio je o nastanku Velikog mitinga, prvog hrvatskog umjetničkog crtanog filma, nastalog u radionici karikaturista časopisa Kerempuh koji je desetak godina od svog nastanka potaknuo proizvodnju animiranog filma i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije.


Uz Surogata iz 1961., večeras je premijerno prikazan dokumentarni film Pedesetogodišnjak u pubertetu Biljane Čakić Veselič o tome što se događalo nakon što je Oscar stigao u Zagreb.