Merkel kružila zrakom zbog Irana

Iran je privremeno uskratio dopuštenje za prelet zrakoplova njemačke kancelarke Angele Merkel na putu za Indiju. Zbog toga je zrakoplov njemačke vlade bio prisiljen kružiti iznad Turske gotovo dva sata. Zatim je dopuštenje ipak izdano.

Takvo što još nismo doživjeli, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert nakon što je kancelarka doputovala u New Delhi. Odbio je kritizirati iranske vlasti, ali je rekao da je događaj u najmanju ruku neobičan.

Reuters, čiji se novinar nalazio u kancelarkinu zrakoplovu, javio je da je dopuštenje, koje je Njemačka imala na početku putovanja, opozvano baš u trenutku kada je letjelica ulazila u iranski zračni prostor. Nakon više od sata pregovora u koji su bile uključene turske vlasti i njemačko ministartsvo vanjskih poslova, zrakoplovu je dopušteno da preko Irana nastavi prema Indiji.

Europska unija prošli je tjedan proširila sankcije protiv Irana zbog nedostatka napretka u rješavanju nuklearnog pitanja.

Merkel nije ovo jedina zračna nedaća u posjednje vrijeme. Još goru imala je prije nekoliko mjeseci kada je jedva izbjegla pad u helikopteru.