Osječki KBC dobio linearni akcelerator

Odjel za radioterapiju i onkologiju osječkog KBC-a dobio je linearni akcelerator vrijedan 43 milijuna kuna. Trebao bi pridonijeti uspješnijem liječenju pacijenata s tumorima te smanjiti liste čekanja. Pustio ga je u rad ministar zdravstva Darko Milinović. Nije propustio pohvaliti se kako je hrvatski zdravstveni sustav danas stabilan te jedini u Europi koji ne stvara dugove.

Rekao je kako je u osječki KBC upravo stiglo deset novih uređaja za anesteziologiju, a od jeseni nakon objave javnog natječaja Ministarstvo zdravstva trebalo bi odobriti kupnju i tri nova respiratora za jedinicu intenzivnog liječenja. Ministar je u pratnji saborskih zastupnika i ravnateljstva KBC-a posjetio ženu teško ozlijeđenu u eksploziji u bivšoj tvornici žigica Drava. Njezino je stanje i dalje kritično.

Na novinarski upit kako će se riješiti pitanje đakovačkog rodilišta, koje je zatvoreno zbog nezadovoljavajućih uvjeta, Milinović je rekao kako će danas ili sutra potpisati novi pravilnik o izvanbolničkim rodilištima, a bit će i smanjeni minimalni tehnički standardi koje rodilišta moraju ispunjavati. U idućih 10 dana inspekcije Ministarstva će obići ta rodilišta i ona koja budu zadovoljavala minimalne standarde moći će, uz suglasnost rodilje, obavljati porođaje koji nemaju predvidivu patologiju, istaknuo je.