Rok za dovršetak pregovora "vrlo tijesan"

Članice EU-a trenutačno čekaju da Europska komisija predstavi zajednička pregovaračka stajališta za preostala poglavlja. Očekujemo da će ih Komisija predstaviti 15. lipnja, što ostavlja vrlo malo vremena za zatvaranje svih poglavlja u lipnju, rekao je u Zagrebu europski diplomatski izvor te naglasio da je takav vremenski okvir vrlo tijesan.

Na posljednjoj međuvladinoj konferenciji pod mađarskim predsjedanjem 21. lipnja Hrvatska bi mogla zatvoriti jedno do dva poglavlja, možda više, ali najvjerojatnije ne sva. Važna je politička odluka o završetku pregovora koja, ako ne bude donesena na Europskom vijeću 23. i 24. lipnja, mora čekati sljedeći summit u listopadu.

Zato smatram da će neki oblik političke odluke o završetku hrvatskih pregovora biti donesen u lipnju, rekao je izvor. Međutim, da bi se to dogodilo, prije toga bi se trebao postići dogovor o monitoringu.

Ako se zemlje članice slože s monitoringom, o čemu odluka još nije donesena, tada bi uz taj mehanizam trebalo uvesti i određene mjere koje bi se poduzele u slučaju da se monitoringom utvrde nedostaci.

Europski diplomatski izvor smatra da je to odgovarajući mehanizam jer Europska komisija mora biti potpuno informirana i morala bi pratiti do koje mjere Hrvatska nastavlja ispunjavati uvjete.

Hrvatskoj je za zatvaranje preostalo pet poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje, Ribarstvo, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Neki diplomatski izvori nagađaju da bi se, ako sva poglavlja ne budu zatvorena 21. lipnja, mogla organizirati još jedna međuvladina konferencija u razdoblju od summita 24. lipnja do kraja mađarskog predsjedanja 30. lipnja ili na samom početku poljskog predsjedanja, a kao mogući datum spominje se 7. srpnja.