Disidenti na Titovu "Galebu"

Na slavnom Galebu, nekad luksuznom rezidencijalnom brodu Josipa Broza Tita na kojem je planirao osnivanje Pokreta nesvrstanih i ugostio više od stotinu svjetskih državnika i filmskih zvijezda, kolekcionar Marinko Sudac priprema izložbu radova umjetnika zabranjenih u socijalizmu.

Zvijezda u snijegu nestala je s prvom kišom. Bila je to jasna poruka mađarskoga umjetnika Gabora kako je riječ samo o trenutku koje u ukupnosti svemira - ne znači ništa. Nekad zabranjena i skrivana, fotografija danas visi u salonu u kojemu je Tito krojio povijest.

Ne znamo što bi Tito rekao kada bi se jednoga jutra probudio i iz svoje sobe došao u dnevni boravak, a na zidu, umjesto svoje omiljene slike, ugledao nekad zabranjeni rad Vojvođanina Atile Černika iz 1970. na kojemu je otisnut tekst CK, a preko njega drugi tekst koji ga je učinio posve nerazumljivim. Ili Gotovčev performans o socijalizmu koji predstavlja zastrašujuće. Ali i ironično poput čehoslovačke zastave, dijelom u zavoju, jer je i njezino društvo - bolesno. Tako je spojeno - nespojivo.

Devastirani Galeb i najvažnija djela avangardne umjetnosti iz kolekcije Marinka Suca, a svi iz istog totalitarističkog doba - izložbu, makar virtualno, posjetite videoprilogom.