Otvoreno pismo rektora premijerki

Čelnici zagrebačkog Sveučilišta uputili su otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem traže da zaustavi upućivanje paketa sveučilišnih zakona u saborsku proceduru. Smatraju da su oni neustavni, narušavaju sveučilišnu autonomiju i nisu doneseni u dijalogu Ministarstva znanosti i akademske zajednice. 

Otvoreno pismo upućeno je jučer poslijepodne, a s njegovim sadržajem novinare su na konferenciji upoznali rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak.

Vladu i premijerku poziva se da uzmu u obzir zaključke Senata zagrebačkoga Sveučilišta u vezi s predloženim nacrtima prijedloga triju zakona - o Sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti od 10. svibnja ove godine. Senat je tada jednoglasno predložio Vladi da iz daljnje procedure povuče nacrte prijedloga spomenutoga "paketa" zakona te da osnuje radnu skupinu koja će pokrenuti izradu nacionalne strategije razvoja znanosti i visokog obrazovanja i tu strategiju uputi Hrvatskome saboru, kao i da pristupi izradi novih zakonskih rješenja.

Bjeliš je ustvrdio da nije riječ o "duelu" Sveučilišta s Ministarstvom, već o želji Sveučilišta da kvalitetno pridonese razvoju visokoškolskog sustava. Pri tome je, istaknuo je, Sveučilište spremno na zajednički rad, ali i žestoko suočavanje s vlastitim anomalijama.


Prorektorica Divjak sažela je treću točku iz otvorenog pisma u kojoj stoji da se predložena zakonska rješenja neće moći provesti bez znatnijih dodatnih ulaganja iz državnoga proračuna.

Navodi da ministar do sada nije odgovorio na pitanje prisutno u javnosti - hoće li se iz državnoga proračuna osigurati dodatna sredstva kojima bi se studenti oslobodili plaćanja i istodobno kompenzirao sustavni manjak u hrvatskom visokom obrazovanju od 500 milijuna kuna godišnje koji se do sada, nažalost, alimentirao većinom iz studentskih izvora. Prorektorica je upozorila da bi takvo stanje izazvalo pad kvalitete visokog obrazovanja i istraživanja te nekonkurentnost hrvatskih studenata, nastavnika i istraživanja u europskome prostoru.

Dekani rekli "ne" ministru Fuchsu