Mladiću neće suditi za zločine u Hrvatskoj

Ratko Mladić je u pritvoru u Scheveningenu i Sudu će se obratiti u petak u 10 sati kako bi se izjasnio osjeća li se krivim po točkama optužnice koje mu se stavljaju na teret. Izjavio je to na konferenciji za novinare glavni haški tužitelj Serge Brammertz. Uhićenje Mladića dokaz je da nitko ne može izbjeći pravdu i suđenje, kazao je. Naglasio je kako je od 161 osobe optužene pred ICTY-jem u bijegu još samo hrvatski Srbin Goran Hadžić. Brammertz je zahvalio srbijanskim i nizozemskim vlastima na uhićenju i dovođenju Mladića u Haag. Od Beograda očekuje i uhićenje Hadžića. Također je kazao kako njegov ured ne namjerava proširiti optužnicu protiv Mladića na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji.

Za što se tereti Ratko Mladić

Tajnik Suda John Hocking rekao je da je Mladić bio iznimno kooperativan u postupku kada su ga dužnosnici Suda preuzimali. Odbio je govoriti o pojedinostima Mladićeva zdravstvenog stanja, ističući i da optuženici imaju pravo na zaštitu privatnosti. Na pitanje kako je tekla komunikacija i kakvo je njegovo mentalno stanje, Hocking je rekao da je Mladića dočekao na stubama zrakoplova kojim je doputovao u Nizozemsku, da su razgovorali preko prevoditelja, da je komunikacija bila besprijekorna i da je Mladić pozorno slušao što mu se govori.

Izručenje Ratka Mladića Haagu

Ratko Mladić proveo je prvu noć u haškom pritvoru. Izručen je sinoć iz Beograda. Naravno, sve je obavljeno brzo i tajnovito tako da ne postoji nijedna televizijska snimka njegova dolaska u Haag. Mladić je u Haagu obavio sve medicinske preglede. Njegovo zdravstveno stanje bit će stalno praćeno. Prvih će nekoliko dana biti u izoliranoj ćeliji, a onda će biti prebačen u neko od triju krila pritvora u Scheveningenu u kojima su drugi pritvorenici. Pritvorska jedinica UN-a u kojoj se Mladić nalazi ispunjava najviše međunarodne standarde, priopćeno je iz ICTY-ja.