E. coli zaoštrila diplomatske odnose

Rezultati istraživanja njemačkih znanstvenika ne pokazuju sigurno da su krastavci koji nose patogenu bakteriju Escherichiju coli stigli kontaminirani iz Španjolske. Moguće je da su bakteriju pokupili tijekom transporta ili čak u Njemačkoj. Međutim, iz njemačkog Instituta za procjenu rizika poručuju kako građanima i dalje preporučuju da ne jedu sirove krastavce, rajčicu i salatu.

Istodobno, proizvođači krastavaca trpe velike gubitke. Samo u Španjolskoj gube oko 200 milijuna eura na tjedan. Krastavci su zaoštrili i diplomatske odnose između Njemačke, Francuske, Španjolske i Rusije, koja je zaprijetila da će zabraniti uvoz pojedinog povrća iz Europske unije.

Španjolska ministrica poljoprivrede bijesna je što su Nijemci, kako kaže, bez ikakvih dokaza objavili teoriju da su za širenje bakterije krivi krastavci uvezeni iz Španjolske. Najavila je da će tražiti kompenzaciju za tvrtke oštećene širenjem panike. A krastavci možda uopće nisu uzročnici zaraze. U njima je doista pronađena Escherichia coli, ali riječ je o drukčijoj sorti od one koja je pronađena u uzorcima stolice pacijenata u Njemačkoj.

Do sada je zbog zaraženih krastavaca umrlo 16, a oboljelo više od tisuću ljudi, uglavnom u Njemačkoj. Sporna bakterija posebno je opasna za starije ljude i djecu.