Instituti podržali nacrt zakona o znanosti

Ravnatelji 19 javnih znanstvenih instituta podržali su na sastanku 26. svibnja ključne odrednice nacrta prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti s obzirom na to da su u sadašnji nacrt tog zakona uključene gotovo sve primjedbe javnih instituta od 22. listopada 2010.

Kako je priopćeno s Instituta za fiziku, potpisani ravnatelji iskazali su podršku ključnim odrednicama nacrta prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti. Za pojedinačne prijedloge i primjedbe, u međuvremenu iznesene, ravnatelji drže kako ih treba uputiti Ministarstvu kroz produljenu javnu raspravu, kao i kroz daljnju doradu Zakona tijekom saborske procedure.

Ravnatelji posebno naglašavaju potrebu bolje uravnoteženosti uloge i ovlasti Upravnog vijeća, Znanstvenog vijeća i ravnatelja javnih znanstvenih instituta. Ponuđena rješenja u nacrtu Zakona o znanstvenoj djelatnosti, navodi se u priopćenju, predstavljaju dobar i suvremen temelj za unaprjeđenje sustava znanstvene djelatnosti RH i na tragu su pozitivnih rješenja koja su aktualna u razvijenim zemljama Europske unije.