Prosvjed vatrogasaca u Zagrebu

Prvi dan protupožarne sezone oko stotinu vatrogasca iz cijele zemlje, s 50-ak vatrogasnih vozila, prosvjedovalo je u Zagrebu. S upaljenim sirenama dovezli su se pred Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. Optužili su je da je javne vatrogasne postrojbe, pogrešnom preraspodjelom novca - dovela u velike probleme. Tvrde da nemaju čime isplaćivati dnevnice, a sezona požara se približava. Vatrogasce je primio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Na internetskim stranicama osječke vatrogasne postrojbe objavljeno je pismo predsjednika Odbora za vatrogastvo RH Mladena Magdića premijerki Jadranki KosorU jeku požarne sezone i 4. godišnjice kornatske tragedije vatrogastvo je potonulo dublje nego što je bilo prije. Prosvjedom želimo ukazati na katastrofalno stanje u vatrogastvu koje se sustavno uništava pod Vašim pokroviteljstvom, kako tvrde dužnosnici ravnatelj DUZS-a i glavni vatrogasni zapovjednik, stoji u pismu.

Zagreb je dobio više nego 2010. Varaždin milijun kuna više. Imamo postrojbe koje su izgubile do milijun kuna, ne znam kako te postrojbe mogu funkcionirati. Prema kojim kriterijima je nekim postrojbama dano više. Tko je kriv? Državna uprava za zaštitu i spašavanje koja je napravila te preraspodjele, kazao je Darko Vidmar iz vatrogasnog Sindikata Istre i Kvarnera. Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin kazao je kako se ovaj prosvjed održava na krivoj adresi. Apsurdno je da se napada država i Vlada koja za postrojbe, za koje ne treba odvajati ni lipu, odvaja 330 milijuna kuna godišnje, kazao je.