Sadržaj pretprograma na Hipodromu

Odbor za obiteljske sadržaje Apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Republici Hrvatskoj održao je konferenciju za novinare, na kojoj su predsjednik Odbora i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za obitelj krčki biskup mons. Valter Župan, glavni koordinator Odbora i voditelj Ureda HBK za obitelj Petar Krešimir Hodžić te koordinatorica predprograma Verica Kraš Villa predstavili strukturu predprograma uoči euharistijskog slavlja sa Svetim Ocem u nedjelju 5. lipnja na Hipodromu.

Kad je u studenom prošle godine stigao odgovor Svetoga Oca na poziv naših biskupa da pohodi Hrvatsku, papa Benedikt XVI. je naveo kako u Hrvatsku dolazi na Susret hrvatskih katoličkih obitelji i u posjet grobu blaženom Alojziju Stepincu, rekao je mons. Župan. Napomenuo je kako su u tom duhu biskupi organizirali nekoliko akcija, među kojima i skupljanje milodara za pomoć višečlanim i siromašnim obiteljima za školovanje djece.

Petar Krešimir Hodžić istaknuo je kako će hrvatske katoličke obitelji, u znak zahvalnosti za predsjedanje njihovim prvim susretom papi Benediktu XVI. darovati spomen-svijeću. Ona predstavlja repliku velike zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji. Svijeća povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji, rekao je.

Svijeća koja se daruje Svetom Ocu izrađena je od namota mednog saća prirodnog pčelinjeg voska, a na njoj kao i na velikoj svijeći nalazi se odljev Hrvatskog zavjetnog križa i logo Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Uz svijeću ide metalni odljev, kutija izrađena od hrastova drveta te svilena tkanina s uzorkom glagoljice i rozeta od paške čipke. S bočne strane kutije urezbaren je hrvatski grb, a s desne strane grb pape Benedikta XVI., rekao je dodavši kako će kutija s knjižicom i CD sa službenom pjesmom Susreta biti zajedno darovane Svetom Ocu.

Koordinatorica predprograma na Hipodromu Verica Kraš Villa najavila je kako se predprogram održava u tri dijela te dodala kako je prvi od 3,00 do 4,30 sati, drugi od 4,30 do 7,00 sati te treći od 7,00 do 9,00 sati. Program započinje Službom svjetla, a predvodit će ju svećenik, voditelji i šest hrvatskih obitelj. Molit će se radosna otajstva krunice te čitati odlomci iz Evanđelja i govora pape Ivana Pvla II. i Benedikta XVI. 

U drugom će dijelu nastupiti mješoviti obiteljski zbor i VIS Emanule, a između pjesmama će se čitati meditativne molitve. U ovom dijelu bdijenje će obiljižiti svjedočenja pet hrvatskih obitelji, predstavnika crkvenih pokreta, udruga i zajednica koje se bave pastoralomj obitelji.

Kraš Villa je napomenula kako će u trećem dijelu programa biti izveden poetsko-glazbeni recital Adame gdje si? autora i redatelja Rene Medvešeka.