Svjetlo u središtu 54. venecijanskog bijenala

Venecijanski bijenale jedan je od najvažnijih svjetskih foruma za razumijevanje i stjecanje uvida u događaje u međunarodnoj umjetnosti, rekla je Bice Curiger, ovogodišnja kustosica najveće svjetske izložbe suvremene umjetnosti i jedne od najvažnijih u svijetu, koja se održava svake dvije godine.

Povjesničarka umjetnosti, kritičarka i organizatorica izložaba s međunarodnim iskustvom Bice Curiger rekla je da je Tintoretta, pravog imena Jacopo Robusti (1518. - 1594.), odabrala za svojevrsnu uvertiru središnjoj izložbi Bijenala upravo zato što svjetlost u njegovoj umjetnosti ima ključnu ulogu, ističe se na internetskoj stranici tog festivala. Riječ je o djelima Posljednja večera, Prenošenje tijela sv. Marka te Stvaranje životinja.

Na bijenalu će sudjelovati rekordnih 89 zemalja svijeta, među kojima prvi put Andora, Saudijska Arabija, Bangladeš i Haiti. Najavljene su i sve zemlje s područja bivše Jugoslavije osim Bosne i Hercegovine.

Hrvatsku će na bijenalu predstavljati projekt nazvan Potrebno je živjeti samouvjereno... gledajući (One Needs to Live Self-Confidently Watching), koji je uvršten među pet finalista koji ulaze u završnicu dodjele nagrade Venecija. U projekt su uključeni radovi umjetnika Antonija G. Lauera, poznatijeg pod imenom Tom Gotovac, te skupine umjetnika pod nazivom BADco, po odabiru kustoskoga kolektiva Što, kako i za koga/WHW.

Bijenale se za javnost otvara 4. lipnja, a bit će otvoren do 27. studenoga.