Principe de Asturias Leonardu Cohenu

Leonard Cohen, jedan od najutjecajnijih autora našeg vremena, čije pjesme zadiru u dubinu najvećih pitanja današnjice, dobitnik je španjolske književne nagrade Principe de Asturias za 2011.

Nagrada mu je, kako se ističe u obrazloženju žirija, dodijeljena za književno djelo koje je ostavilo trag na tri naraštaja u cijelome svijetu. Protjecanje vremena, ljubavne veze, mistična tradicija Istoka i Zapada i život ispričan u formi beskonačne balade čine djelo koje se identificira s trenucima odlučujućih promjena na kraju 20. i početku 21. stoljeća, stoji u obrazloženju.

Leonard Cohen rođen je 1934. u Montrealu u obitelji židovskih emigranata. Diplomirao je književnost na sveučilištu McGill u Montrealu, a kao glazbenik prvi put se okušao u country-folk grupi The Buckskin Boys. Prvu zbirku poezije, napisanu uz potporu Canada Councila 1956., objavio je pod naslovom Let us Compare Mythologies, inspiriran španjolskim pjesnikom Federicom Garciom Lorcom.

Cohen, koji je široj javnosti možda najpoznatiji kao autor pjesmama Suzanne i Sisters of Mercy, prvi je roman napisao 1963. pod naslovom The Favourite Game. Godine 2006. objavljuje zbirku poezije, proze i crteža Book of Longing. Riječ je o prvoj zbirci poezije koja je dospjela na vrh ljestvice najbolje prodavanih knjiga u Kanadi. Prošle je godine objavio knjigu pod naslovom Poems and Songs.

Nagrada Principe de Asturias, prema statutu Zaklade, dodjeljuje se u osam kategorija - za znanstvena, tehnička, kulturna, društvena i humanistička postignuća pojedincima, institucijama ili skupinama. Ove su godine za tu nagradu pristigle ukupno 32 kandidature iz cijeloga svijeta. Nagrade Principe de Asturias dodjeljuju se od 1981., a dobitnicima će ove godine biti uručene u jesen u Oviedu.