Nema zaraženog povrća - kupujte hrvatsko

Hrvatski potrošači ne trebaju strahovati, istaknuto je nakon sastanka ministra Petra Čobankovića s proizvođačima povrća. Sastanak je sazvan zbog novonastalih okolnosti kontaminacije povrća bakterijom Escherichijom coli u zemljama Europske unije, koja je utjecala na tržište, pa tako i naše. Naglašeno je da se zaraženo povrće iz EU-a ne nalazi na hrvatskim policama. Proizvođači povrća apeliraju da se u dućanima jasno istaknu deklaracije domaćeg povrća, da se uvedu stože kontrole ili preventivna zabrana uvoza povrća na mjesec, dva.

Zarazu izaziva mutirani soj E. coli

Hrvatski proizvođači poštuju sve one mjere koje su potrebite, koriste dozvoljena zaštitna sredstva i sve što je vezano za proizvodnju pod stručnim je nadzorom, kazao je Čobanković te dodao da građani mogu konzumirati domaće povrće bez bojazni za bilo kakve štetne posljedice. Naglasio je kako ministarstva poljoprivrede i zdravstva prate situaciju te su pojačani nadzor i kontrola pri uvozu i to će ostati do daljnjega. Na pitanje o uvozu naveo je kako je u prvih pet mjeseci uvezeno 500 tona krastavaca, koji su prošli kontrolu.

U videoprilogu pogledajte razgovor s Čobankovićem u Dnevniku HTV-a.

Stanko Čosić iz tvrtke Agrofructusa navodi kako bilježe pad opće potražnje za povrćem na razini od 30 posto, a kod rajčice, salate i krastavaca iznad 50 posto. Iznio je podatak da se u Hrvatskoj proizvede ukupno oko 28 tisuća tona salatnog krastavaca. Pozivamo domaću potrošnju, odnosno cijenjene kupce, cijenjene potrošače, da konzumiraju i da kupuju domaće povrće jer doista nema razloga nekoj bojazni da je domaće povrće na neki način zaraženo, izjavio je nakon sastanka s ministrom Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izjavio je jučer da Ministarstvo prati situaciju u vezi sa zarazom u Njemačkoj te da nema potrebe za panikom u Hrvatskoj. Od zaraze je u Europi dosad umrlo 18 ljudi, a 1.5000 ih je zaraženo. Nakon što je opovrgnuto da su izvor zaraze krastavci uvezeni iz Španjolske, testiranja i analize se nastavljaju.