Mladić pred Sudom - video

Donedavno bjegunac, a sada optuženik Ratko Mladić pojavio se u 10 sati u sudnici Haškog suda kako bi se izjasnio osjeća li se krivim.

Teško se kreće i govori, a nakon što mu je sudac Alfonso Orie pročitao sažetak optužnice o zločinama u Srebrenici, Sarajevu i drugdje, Mladić se odbio izjasniti o krivnji.


Kronologija sjednice:

Mladić je ušavši u sudnicu s kapom šiltericom na glavi salutirao vojničkim pozdravom.

Predsjedajući sudac Alphonse Orie rekao je da se predstavi. Ja sam general Ratko Mladić, rekao je optuženik. Zatim su nastala neslaganja oko datuma i mjesta Mladićeva rođenja. Sudac je zatim predstavio suce, a predstavljen je i Mladićev odvjetnik po službenoj dužnosti te tužiteljstvo.

Sudac Orie govorio je i o proceduri, pravima optuženika te ukratko o povijesti podizanja optužnice te samom postupku do početka suđenja.

Nakon toga sudac Orie pitao je Mladića je li dobio optužnicu. Mladić je odgovorio da je u ćeliju dobio tri fascikla i da ako je među njima optužnica, onda ju je dobio. 

Dodao je da optužnicu nije pročitao i da bi mu za te nekakve dokumente koje je dobio trebalo i dva mjeseca da ih pročita. Na sučevo pitanje želi li da mu pročita optužnicu izjavio je kako ne želi da mu se sada pročita optužnica ni u jednom slovu. Orie je ipak pročitao sažetak optužnice.

Mladić je zatražio da mora proučiti optužnicu koja se sastoji od gnusnih riječi koje nikada nije čuo. Rekao je da mu treba više od mjesec dana, na što je Orie rekao da prema pravilniku ima samo 30 dana te da u tom vremenu ne treba pripremiti cijelu obranu nego samo izjašnjavanje o krivnji.


Mladić o svojem zdravlju

Sudac Orie novu je sjednicu za izjašnjavanje o krivnji sazvao za 4. srpnja u 10 sati. Zatim je Mladić izjavio da se želi savjetovati s odvjetnikom pa je odvjetnik zatražio stanku. Sudac Orie odredio je stanku 10 minuta.

Nakon povratka u sudnicu detaljnije su mu objašnjena prava oko izjašnjavanja o optužnici i rokovima.

Mladić je tada zatražio nastavak sjednice Haškog suda zatvorenu za javnost kako bi govorio o svojoj bolesti, što mu je i omogućeno.

U trećem dijelu sjednice Mladić je izjavio da je branio svoju zemlju i svoj narod. Na kraju ovog procesa želi slobodu. Sucu Orieju rekao je dogovorimo se k'o ljudi. Ne želi da ga se hodnicima vodi držeći ga pod ruku, nego da hoda sam, pa ako ne bude mogao da će zatražiti da ga se pridrži.


Točke optužnice

U 11 točaka optužnice tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Navodno će za izjašnjavanje o krivnji tražiti trideset dana.

Prema Statutu ICTY-ja Mladić ima tri mogućnosti. Prva je izjasniti se o krivnji. Druga je tražiti odgodu izjašnjavanja pa se o optužbama mora očitovati u roku od 30 dana od pojavljivanja u sudnici. Ako to ne učini, sud evidentira kako se optuženik izjasnio da se ne osjeća krivim. I treća mogućnost je da se odbije izjasniti o krivnji.

Mladić je u međuvremenu prebačen u zatvorsku bolnicu, nakon što mu se, kako tvrdi njegov odvjetnik, pogoršalo zdravstveno stanje. No u sudnicu je ipak došao.

Za što se tereti Ratko Mladić