S Papinom pomoći do arbitraže

Sveti Oče, dobro nam došao, poručila je premijerka Jadranka Kosor na početku sjednice Vlade, izrazivši uvjerenje da će posjet pape Benedikta XVI. u subotu i nedjelju, 4. i 5. lipnja, potaknuti Hrvatsku da bude društvo mira, tolerancije i napretka.

Predsjednica Vlade naglasila je kako pohod Svetog Oca tumači kao posjet osvjedočenog prijatelja Hrvatske i hrvatskoga naroda te je podsjetila na presudnu ulogu Svete Stolice u priznanju neovisnosti Republike Hrvatske prije dvadeset godina i na tome ostajemo zauvijek zahvalni, istaknula je. Hrvatska i sada ima veliku potporu Vatikana i Pape u procesu završetka pregovora i pristupanju u Europsku uniju, istaknula je.
Svetom Ocu zahvalila je i na potpori tijekom dogovora sa Slovenijom oko sklapanja arbitražnog sporazuma, kada je pronađeno rješenje za granična pitanja između dviju država, a što je, naglasila je, otvorilo put deblokadi pregovora s EU-om.

Naglasila je kako je Hrvatska iznimno radosna što će Benedikt XVI. doći u posjet te donijeti poruke nade i ljubavi. Posebno smo ponosni na naše kršćanske korijene, na naš kulturni i nacionalni identitet i ponosno ćemo ga čuvati i kada postanemo 28. članica EU-a, rekla je premijerka Kosor. Zahvalila je svima koji su uključeni u pripreme za posjet Svetoga Oca. Sigurna sam da će ovo ponovno biti dani za pamćenje, poručila je predsjednica Vlade.