Krišto za predsjedatelja Vijeća ministara

Borjana Krišto bit će kandidatkinja dvaju HDZ-a za mandatara za sastav novog Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Tri pozicije pripadaju Hrvatima u Vijeću ministara i to treba pripasti dvama HDZ-ima, što je uvjet za svaki dogovor, dodao je.

Objasnio je kako se očekuje da će Hrvatima pripasti mjesto predsjedatelja Vijeća ministara i dvije ministarske pozicije. Čović će u petak članovima Predsjedništva BiH predložiti Krišto za mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Čović smatra da se uspostavom Vijeća ministara otvara prostor za rekonstrukciju Vlade Federacije iz koje su izbačena dva HDZ-a za koje je na posljednjim izborima glasovalo 90% Hrvata.

Dok ne budu legitimni predstavnici hrvatskog naroda dobili priliku obnašati vlast u skladu s izbornim rezultatom, ta će se kriza pojačavati, ocijenio je.


Uspostava široke koalicije koju bi činile vodeće stranke Hrvata dva HDZ-a, Bošnjaka SDP BiH i SDA te Srba SNSD i SDS omogućila bi provedbu reformi potrebnih za euroatlantske integracije, smatra Čović, a prenosi Hina.