Karamarko: Sanader glumi žrtvu

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko za pismo bivšeg premijera Ive Sanadera, koji se potužio da mu se krši pravo na obranu i prejudicira krivnja, rekao je kako je riječ o poznatom fenomenu da osumnjičeni za kaznena djela sebe prikazuju kao žrtve političkog progona.

Sanader je preko svojeg odvjetnika Gorana Suića na više adresa, pa i onu Europske komisije, uputio pismo u kojem proziva hrvatsku Vladu da je u izvješću o poglavlju 23 obmanula EU, navela netočno da su protiv njega podignute optužnice, a istodobno grubo kršila njegovo pravo na obranu i ignorirala presumpciju nevinosti.

Novinari su ministra pitali i je li mu normalno da policija, oko navoda bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca o pisanju anonimnih prijava protiv oporbenih čelnika, istražuje samu sebe, odnosno ravnatelja policije Olivera Grbića, kojega je Polančec i optužio da je HDZ-u predložio podnošenje takvih prijava.

Na pitanje vezano za aferu Linić, Polančec, Grbić ministar Karamarko je rekao kako je normalno da policija ne istražuje samo ravnatelja Olivera Grbića nego i druge policajce ako se sumnja da su se ogriješili o pravila službe ili o zakon.

Na pitanje hoće li policija istraživati i njega, Karamarko je odgovorio protupitanjem - Mene, zbog čega?. Naglasio je da policija istražuje one anonimne prijave koje imaju nekakvu podlogu. Upitan smatra li da Polančecovi navodi nemaju podlogu za provođenje istrage, Karamarko je ponovio da je MUP-ov unutarnji nadzor obavio razgovor s Grbićem te da će ispitati još neke druge elemente i okolnosti.

Nonsensom smatra to da se optužuje vrh policije, odnosno Grbića kao njezina ravnatelja, zbog kontakata s vrhom HDZ-a, a da se pritom ne govori o tome da su uglavnom HDZ-ovci procesuirani.