Izniman povijesni pohod

Po ocjeni katoličkog tjednika Glasa Koncila na samim vratima je izniman, povijesni i višestruko znakovit pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, državi koja se još na neki način traži, premda ovoga lipnja slavi 20. obljetnicu proglašenja Deklaracije o neovisnosti. Crkva privodi kraju svoje unutarnje ustrojavanje i liječenje rana koje je zadobila u dugotrajnom komunističkom razdoblju i u velikosrpskoj agresiji i sve otvorenije traži nove oblike svoga specifičnog služenja hrvatskom narodu.

U komentaru najnovijeg broja tjednika Potvrda dostojanstva, glavni urednik Ivan Miklenić napominje kako je haaška presuda hrvatskim generalima dala još jednu novu dimenziju tom pastoralnom i državnom pohodu. Premda nitko u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i ne pomišlja da bi papa Benedikt XVI. trebao javno zauzimati stav o toj nepravednoj prvostupanjskoj haškoj presudi, sam njegov dolazak u Hrvatsku potvrda je neokrnjenoga dostojanstva hrvatskoga naroda - bez obzira na presudu o tobožnjem zajedničkom zločinačkom pothvatu koji ipak neopravdano baca sjenu na sve hrvatske branitelje i na čitav hrvatski narod.

Po Miklenićevim riječima u vremenu kad je dostojanstvo hrvatskoga naroda ranjeno, pohod i prijateljstvo najvećega moralnoga autoriteta suvremenoga čovječanstva, pape Benedikta XVI., melem je na tu ranu i novi snažni poticaj svim katoličkim vjernicima da prodube i učvrste svoju vjeru u Božju providnost, u samoga Boga, koji je jedini pravi gospodar povijesti na svim razinama.

Dodaje se da je nakon tri pohoda Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini velikoga prijatelja Hrvata blaženoga Ivana Pavla II, pohod pape Ratzingera ponajprije očita potvrda ne tek emocionalne blizine rimskih prvosvećenika Hrvatima nego trajne potpore Svete Stolice i aktualnoga nasljednika apostolskoga prvaka sv. Petra i Hrvatskoj i Crkvi u Hrvatskoj.