SDP: 'Hrvatska je u rikvercu'

Zastupnice SDP-a Nadica Jelaš i Dragica Zgrebec izjavile su na konferenciji za novinare u Čakovcu kako premijerka Jadranka Kosor ne želi priznati brojke koje pokazuju da je Hrvatska u rikvercu.

Svoj zaključak Jelaš je objasnila kontinuiranim padom BDP-a koji je u posljednje dvije godine pao za 10 posto, što u brojkama znači da je Hrvatska izgubila 30 miljardi kuna. Negativan trend nastavljen je i u prvom kvartalu ove godine, BDP je pao za dodatnih 0,9 posto. Takve brojke premijerka Jadranka Kosor ne želi priznati, a njezin argument da izlazimo iz krize jer smo usporili gospodarski pad ne drži vodu, rekla je Jelaš te dodala kako podaci govore o slabom izvozu.

Dragica Zgrebec rekla je da naša kriza nije preslika svjetske krize, već posljedica krize strukture hrvatskoga gospodarstva. Hrvatski BDP temeljen je na potrošnji, a ne na proizvodnji i investicijama, naglasila je Zgrebec i dodala da je nizak udio izvoza razlog zašto se nacionalno gospodarstvo slabo oporavlja.

Zgrebec smatra da je niska stopa zaposlenih veći problem od rastuće nezaposlenosti jer je brojka nezaposlenih i umirovljenika premašila broj zaposlenih, što opet smanjuje potrošnju i mogućnost investiranja.

Aktulana koalicijska vlast bacila je sve karte na ulazak Hrvatske u EU, a s druge strane ne vidi da postoji opasnost da nezaposlenost skoči na rekordnih 20 posto, zaključile su Jelaš i Zgrebec.