Domaće povrće sigurno

Hrvatski proizvođači poštuju sve potrebne mjere i u proizvodnji koriste samo dozvoljena sredstva pa nema straha od mogućnosti kontaminacije povrća bakterijom Escherichijom coli, odnosno opasnosti da se građani zaraze ako konzumiraju domaće povrće, istaknuo je ministar poljoprivrede Petar Čobanković prilikom posjeta Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Zlatka Zagorca u Šijancu kod Varaždina.

Ministar Čobanković probao je salatu od krastavaca i kupusa, što je učinio i kod nekoliko drugih proizvođača (u Svetoj Nedjelji, Virovitici te večeras u Ivankovu) kako bi pokazao da je domaće povrće sigurno.

Rekao je kako mjerodavne službe obavljaju pojačani nadzor i kontrolu uvoza povrća. Istaknuo je da se radi na kontrolama kvalitete i deklariranja povrća u trgovinama kako bi građani znali kakvo im se povrće nudi te kako bi mogli izabrati i kupiti zdravo hrvatsko povrće.


Na taj će se način pomoći povrćarima za čijim je proizvodima, zbog novonastalih okolnosti, smanjena potražnja.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Zlatko Zagorec istaknuo je kako je domaće povrće zdravo i kvalitetno te ne zaslužuje tretman kakav trenutačno ima, a koji je doveo do smanjenje potražnje.

No dodao je kako ga ipak veseli što se prodaja povrća ipak polako poboljšala.

Zarazu izaziva mutirani soj E. coli

Razgovor s Čobankovićem u Dnevniku HTV-a.