Zaraza E. coli u 12 zemalja

Dvanaest zemalja zabilježilo je slučajeve zaraze bakterijom E. coli koja je do sada usmrtila 18 ljudi, velikom većinom u Njemačkoj, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija ističući da izvor zaraze još uvijek nije utvrđen. Slučajevi HUS-a i ECEH zabilježeni su u Austriji, Danskoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj i SAD-u.

ECEH uzrokuje krvarenje u crijevima i u najtežim slučajevima otkazivanje bubrega. Do 2. lipnja broj oboljelih od HUS-a iznosio je 502, a od ECEH 1.064.
Njemačka vlada osnovala je posebni tim za E. coli, a kancelarka Angela Merkel  razgovarala sa španjolskim premijerom Jose Luisom Rodriguezom Zapaterom o posljedicama po španjolske farmere koji su bili okrivljeni za epidemiju.

Europska komisija je ukinula preporuku o izbjegavanju španjolskog povrća, no štete španjolskim proizvođačima već su nanesene. Rusija se međutim odlučila ne samo na bojkot španjolskih proizvoda već je uvela i zabranu uvoza povrća iz cijele Europske unije.

Na slučaju E. coli rade institut u Hamburgu, jedan laboratorij iz Kalifornije i kineski stručnjaci. Radi se, kako tvrde, o "bakteriji nemani", hibridu dviju različitih bakterija E. coli, što liječenje antibioticima čini izuzezno teškim. Znanstvenici poručuju da bi ubrzo trebali imati dovoljno informacija koje će im omogućiti da otkriju uzroke tako velike agresivnosti bakterije.