Svjetski mediji o Papinu posjetu

Papa Benedikt XVI. branit će europske kršćanske korijene tijekom pastoralnog posjeta Hrvatskoj..., većinski katoličkoj zemlji čije vodstvo želi pridruživanje Europskoj uniji, piše France presse.

Papin glasnogovornik otac Federico Lombardi dao je naslutiti da će Benedikt ovaj posjet iskoristiti kako bi se zauzeo za pristupanje Hrvatske EU-u. Benedikt želi pojačati veze koje je njegov prethodnik Ivan Pavao II. uspostavio sa zemljom u kojoj je od 4,5 milijuna ljudi gotovo 90 posto katolika, napomenuo je glasnogovornik.

To ne iznenađuje kada je riječ o papi Nijemcu kojemu je jačanje europskoga kršćanskoga naslijeđa jedna od tema pontifikata.

Mediji navode da Papina želja da Hrvatska zauzme svoje mjesto u EU-u dolazi u vrijeme velikog pada potpore članstvu te da se pad oduševljenja smatra posljedicom malodušnosti izazvane presudom koju je Haški sud donio na suđenju dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Očekuje se da će Papa tijekom dvodnevnog boravka u Zagrebu pozdraviti potez za pridruživanje EU-u i istodobno upozoriti Hrvate da zadrže svoju vjeru.


Tijekom 19. pohoda u inozemstvo i 13. u europske zemlje, 84-godišnji Papa će nastaviti isticati važnost koju pridaje oživljavanju kršćanskih korijena Europe, javila je katolička agencija CNS. CNS podsjeća da je Benediktov prethodnik, blaženi papa Ivan Pavao II., posjetio Hrvatsku 1994., 1998. i 2003. te da je prilikom svojeg posljednjeg posjeta rekao da je kršćanstvo odgovor na izazove s kojima je zemlja suočena jer joj nudi čvrste temelje univerzalnih vrijednosti, kao što su poštovanje ljudskog života i digniteta, vjerska sloboda i solidarnost, a to je poruka koju će Benedikt XVI. vjerojatno ponoviti.