Papa Benedikt XVI. sletio na Pleso

Hrvatsku pohodi izniman gost - papa Benedikt XVI. Prvi je to njegov dolazak u Hrvatsku od kada je stupio na papinsku dužnost. Papin avion sletio je u Zračnu luku Zagreb nešto prije 11 sati.

Program posjeta pape Benedikta XVI.
Regulacija prometa tijekom posjeta Pape

Na svom 19. apostolskom putovanju Papa Benedikt XVI. će, kako prenosi službena stranica o Papinu posjetu Hrvatskoj, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govoriti o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.

Papa će s mladima biti na bdijenju na Trgu bana Jelačića. Kao središnji događaj najavljeno je svečano euharistijsko slavlje koje će Papa na latinskome predvoditi na hipodromu u nedjelju, u povodu Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Na kraju mise predvodit će molitvu Kraljice neba i uputiti poruku vjernicima diljem svijeta (Urbi et orbi).

Nakon toga ručat će s hrvatskim biskupima, biskupima gostima i članovima svoje pratnje u novom sjedištu Hrvatske biskupske konferencije. U zagrebačkoj katedrali Papa će predvoditi Večernju (Vespera) s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te se pomoliti na grobu blaženog Alojzija Stepinca i posjetiti Nadbiskupski dvor. Svečanost oproštaja u zagrebačkoj zračnoj luci najavljena je za 19.15, a Papa u 19.45 sati zrakoplovom Croatia Airlinesa odlazi u Rim.

Četvrti posjet pape u modernoj hrvatskoj povijesti

Blaženik Ivan Pavao II. tri puta je pohodio Hrvatsku, 1994., 1998. i 2003. Poslije pape Ivana Pavla II. koji je počeo svoj pontifikat najvažnijom poruku čovječanstvu - Ne bojte se!, došao nam je papa Benedikt XVI. koji to kaže na drugi način - Zajedno u Kristu. Prvi posjet rimokatoličkog poglavara Hrvatskoj bio je još tijekom rata, 10. i 11. rujna 1994., kada je papu Ivana Pavla II. na zagrebačkom hipodromu dočekalo gotovo milijun vjernika.

Za drugog hodočašća Hrvatskoj, pod geslom "Bit ćete mi svjedoci", od 2. do 4. listopada 1998., papa Ivan Pavao II. posjetio je Zagreb, Split (koji je slavio 1700. obljetnicu grada) te Solin. Tom prigodom je u Mariji Bistrici proglasio blaženim mučenika za istinu i jedinstvo Crkve zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. U osobi se novog blaženika spaja cjelokupna tragedija koja je pogodila hrvatsko pučanstvo i Europu tijekom ovog stoljeća, rekao je Ivan Pavao II. u prigodi Stepinčeve beatifikacije.

Papa je treći put bio u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja 2003., što je bilo njegovo 100. apostolsko putovanje izvan Italije, od 103 koliko ih je imao od stupanja na dužnost 1978. U sklopu toga pastoralnog pohoda Hrvatskoj posjetio je Đakovo i Osijek, Rijeku, Zadar i Dubrovnik, gdje je u Gružu beatificirao Mariju Propetog Isusa Petković, utemeljiteljicu družbe Kćeri milosrđa, koja je u sklopu rada u redovničkim zajednicama posebno pomagala siromašnima i prezrenima.