Kažnjene Todorićeva i Tedeschijeva tvrtka

Srpska Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je tvrtke dvojice hrvatskih tajkuna, Ivice Todorića i Emila Tedeschija, zbog sklapanja nedopuštenog restriktivnog ugovora kojim su narušili konkurenciju.

Todorićev maloprodajni lanac Idea mora platiti kaznu od oko 4,2 milijuna, a tvrtka Grandprom koja je dio slovenske Droge Kolinske otprilike 2,4 milijuna eura.

Tvrtke su kažnjene zato što su ugovorile tajni rabat od dva posto koji drugim kupcima nije bio dostupan pa je Komisija zaključila da su radili suprotno pravilima poštene konkurencije.

Iz Agrokora ističu kako je proces u tijeku i ne bi ga komentirali, ali da će poštovati odluke nadležnih organa u Srbiji. 

Iz Atlantic Grupe, vlasnika Droge Kolinske, u čijem sastavu posluje tvrtka Grandprom, napominju da je riječ o postupku pokrenutom još 2009. godine, dakle prije njihove akvizicije Droge Kolinske. Atlantic Grupa kupila je Drogu Kolinsku sredinom prošle godine.

U Atlantic Grupi smatraju da rješenje Komisije za zaštitu pravila o konkurenciji Srbije nije utemeljeno, te da ima osnove za podnošenje žalbe koju će podnijeti Upravnom sudu Srbije.