Nema dogovora, ali ima komisija

Nakon jučerašnjeg sastanka kod premijerke, senat Zagrebačkog sveučilišta ponovno je raspravljao o paketu zakona o sveučilištu i visokom obrazovanju. Dogovorene su nove radne skupine koje bi trebale poboljšati zakonske prijedloge, no ministar Radovan Fuchs ostao je ustrajan te najavio kako će se zakoni u saborskoj proceduri ipak naći prije ljetne stanke.

Višesatna sjednica rezultirala je ozarenim licima rektora i ministra. Senat smatra kako prvo treba imati cestu, a tek onda i kočiju - odnosno prvo treba napraviti nacionalnu strategiju, a onda na njoj temeljiti zakone. Ministarstvo misli da je dovoljno imati kočiju pa će onda po svakoj cesti dobro voziti. Jedno i drugo ima svoju logiku, koja se može braniti ili napadati, smatra rektor Zagrebačkog sveučilišta prof.dr.sc. Aleksa Bjeliš.

Da se te dvije logike pomire, odlučeno je da će se osnovati dvije radne skupine. Jedna će zajedno s ljudima iz Ministarstva iznova iščitati zakone i vidjeti gdje se mogu napraviti preinake, a druga bi skupina trebala paralelno raditi na strategiji.

Ja se nadam da ćemo taj posao obaviti dovoljno brzo kako bismo onda zaista napravili dodatne zahvate i kvalitetne promjene koje su prihvatljive svima kako bi zakoni mogli ići dalje u proceduru, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i športa dr.sc. Radovan Fuchs.

Prema ministrovim procjenama zakoni će u saborsku proceduru već prije ljetne stanke, znači do 15. srpnja. Koliko će radne skupine dotad doista moći napraviti kvalitetan posao - tek će se vidjeti. Jedno je sigurno - ako se na zakonima ništa konkretno ne promijeni, dio akademske zajednice spreman je na štrajk.