"S velikom radošću dolazim među vas"

S velikom radošću dolazim među vas kao hodočasnik u ime Isusa Krista. Srdačno pozdravljam ljubljenu hrvatsku zemlju i velikim zagrljajem grlim sve njezine stanovnike, kazao je u svojem prvom govoru na hrvatskom tlu papa Benedikt XVI. Napose je pozdravio katoličku zajednicu, hrvatske obitelji te sve predstavnike hrvatskih vlasti koji su ga dočekali u Zračnoj luci Zagreb. Predsjedniku Ivi Josipoviću zahvalio je na srdačnim riječima dobrodošlice te izrazio želje za za mir i napredak cijele Hrvatske.

Doček Svetog Oca u Zračnoj luci Zagreb - video

Papa se prisjetio triju pastoralnih posjeta svoga prethodnika blaženoga Ivana Pavla II. te zahvalio Gospodinu za dugu povijest vjernosti koja povezuje Hrvatsku i Svetu Stolicu. Od samih početaka vaš narod pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima, koje su kroz stoljeća oblikovale svakodnevni život kao i osobni i nacionalni identitet njezine djece, istaknuo je Benedikt XVI.

Program posjeta pape Benedikta XVI.
Regulacija prometa tijekom posjeta Pape

O 20. obljetnici proglašenja neovisnosti i uoči punopravnog pristupanja Hrvatske EU-u, davna i nedavna prošlost vaše zemlje potiče na promišljanje sve europske narode pomažući kako svakom pojedinom tako i cijeloj zajednici da očuva i obnovi neprocjenjivu zajedničku baštinu ljudskih i kršćanskih vrijednosti. Neka tako ova draga nacija snagom svoje bogate tradicije pridonese da EU cjelovito vrednuje to duhovno i kulturno blago, kazao je.

Papa je napomenuo da je u Hrvatsku došao proslaviti 1. nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji te poručio da je taj događaj prigoda za ponovno isticanje vrijednosti obiteljskog života i općega dobra i oživljavanje zajedništva s Bogom. Nakon što je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji njegova posjeta, Benedikt XVI. zazvao je na našu zemlju i sve njezine stanovnike, zagovor i pomoć blaženoga Alojzija Stepinca, sv. Josipa i Djevice Marije.