Doček Svetog Oca u zračnoj luci

Papa Benedikt XVI. doputovao je u dvodnevni državnički i pastoralni posjet Hrvatskoj. U svoj prvi pohod Hrvatskoj od kada je stupio na papinsku dužnost Benedikt XVI. doputovao je posebnim zrakoplovom Alitalije, koji je u zagrebačku zračnu luku Zagreb sletio u 11 sati. Poglavara Katoličke crkve, plješćući i mašući papinskim i hrvatskim zastavicama, dočekali su brojni vjernici, a dobrodošlicu mu je zaželjela sedmeročlana obitelj Kardum i dvjestotinjak mladih u nošnjama.

Papu su na Plesu dočekali predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor, predsjednik HBK nadbiskup Marin Srakić, kardinal Josip Bozanić te najviši državni i vjerski dužnosnici. Nakon izvođenja nacionalne himne Papa je pregledao Počasnu stražu. U svom pozdravom govoru predsjednik Josipović je kazao kako dijeli radost milijuna hrvatskih vjernika katolika.

Vaša Svetosti, dobro došli u Hrvatsku! Hrvatska je počašćena i raduje se Vašem dolasku, istaknuo je Josipović. Dodao je da dolazak Svetog Oca pada u sretnom trenutku kad Hrvatska slavi dvadesetu obljetnicu uspostave suvremene demokratske države, a koja se poklapa sa zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. Josipović je naglasio kako je Sveta Stolica u političkom smislu odigrala ključnu povijesnu ulogu ranim priznanjem Hrvatske kao države, u trenucima koji su bili presudni ne samo za nastanak nego i za sam njen opstanak.

Program posjeta pape Benedikta XVI.
Regulacija prometa tijekom posjeta Pape

Ovo je četvrti posjet nekog pape u modernoj hrvatskoj povijesti. Blaženik Ivan Pavao II. tri je puta pohodio Hrvatsku, 1994., 1998. i 2003. Nakon pape Ivana Pavla II., koji je počeo svoj pontifikat najvažnijom poruku čovječanstvu - Ne bojte se!, došao nam je papa Benedikt XVI., koji to kaže na drugi način - Zajedno u Kristu.

Na svojem 19. apostolskom putovanju papa Benedikt XVI. će, kako prenosi službena stranica o Papinu posjetu Hrvatskoj, upozoriti vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govoriti o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.

Čuli smo riječi potpore, nade, ohrabrenja, ljubavi i podrške, izjavila je premijerka Kosor, nakon govora pape Benedikta XVI. na svečanosti dobrodšlice. Osnaženi smo u ovom trenutku, ovo je velik događaj za Hrvatsku. Radujem se svemu što je pred nama, dodala je.