Benedikt XVI. na Pantovčaku

Nakon svečane dobrodošlice u zračnoj luci Pleso papa Benedikt XVI. stigao je na Pantovčak, gdje ga je dočekao predsjednik Ivo Josipović. Dvojica državnika razgovarali su iza zatvorenih vrata. Hrvatski predsjednik je Svetoga Oca upoznao s obitelji, suprugom Tatjanom i kćeri Lanom, te djelatnicima Ureda.

Sveti Otac i hrvatski predsjednik razmijenili su darove - Papa je Josipoviću poklonio preslik Kodeksa glazbe iz Vatikanske biblioteke. Hrvatski predsjednik darovao je Papi repliku glavne svirale Principal C s najstarijih sačuvanih orgulja u sjevernom dijelu Hrvatske, izgrađenih 1649. godine za crkvu pavlinskog samostana u Lepoglavi. Kositreno sviralo stavljeno je u kutiju-postolje od orahova drva s izrezbarenim motivom lepoglavske čipke, ukrašenim pravom pozlatom.

Hrvatski darovi Benediktu XVI.

Na putu do Ureda predsjednika brojni su okupljeni građani u središtu Zagreba pozdravili poglavara Katoličke crkve. Nakon susreta s Josipovićem, Benedikt XVI. krenuo je u Apostolsku nuncijaturu gdje će se susresti s premijerkom Jadrankom Kosor.

U videoprilozima pogledajte Papin dolazak u Ured predsjednika i razmjenu darova.