HOK o povredama ugleda i dužnosti

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) održala je redovitu godišnju skupštinu na kojoj je objavljeno da je u proteklih godinu dana zbog povrede dužnosti i ugleda odvjetništva ukoreno 11 odvjetnika, 46 ih je novčano kažnjeno, u tri slučaja Disciplinski sud komore dosudio je bezuvjetan, a u dva slučaj uvjetan gubitak prava na obavljanje odvjetništva.

Uz te 62 osuđujuće odluke Discipinski sud donio je i 32 oslobađajuće presude, 21 predmet pao je u zastaru, tri su obustavljena, a u radu su 124 predmeta. Disciplinsko tužiteljstvo komore zaprimilo je 493 prijave, a riješilo 298 prijava, od čega je odbacilo 231 prijavu. U 61 slučaju podignuta je optužnica, dva predmeta ustupljena su Komisiji za troškovnike, četiri odvjetničkim zborovima, a 195 predmeta je u radu.

U proteklih godinu dana HOK je zaprimio 834 molbe za besplatnu pravnu pomoć, od toga 212 za uzdržavanje djece. Pozitivno je riješeno 539 slučajeva imenovanjem odvjetnika koji besplatno zastupaju stranku.

Zagrebačkom odvjetniku Milanu Radakoviću uručena je nagrada HOK-a Dr. Ivo Politeo za osobite zasluge na unapređenju i afirmaciji odvjetništva kao samostalne i neovisne službe, za zasluge u razvoju kolegijalnih odnosa te podizanju uloge odvjetništva u zemlji i inozemstvu, javlja Hina.