Savjest temelj slobodnog i pravednog društva

Oko 18 sati Papa Benedikt XVI. krenuo je iz Nuncijature gradskim ulicama prema HNK. Vozio se u papamobilu u štićenoj koloni.

Građani su ga pozdravljali duž Ksaverske, Medveščaka, Ribnjaka, Branjugove, Palmotićeve, Boškovićeve, na Zrinjevcu te kroz Hebrangovu do Trga maršala Tita. 

Papa se u zagrebačkom HNK susreo s oko 700 osoba iz hrvatskog civilnog društva, svijeta politike, znanosti, kulture i poduzetništva, diplomatskog zbora te vjerskim predstavnicima. Na susretu je bio i državni vrh - predsjednik države Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebića i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Doček Pape u Zračnoj luci Zagreb - video

Sveti Otac obratio se na talijanskom jeziku. Pročitajte cijeli govor. U njegovoj pratnji bio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i državni tajnik Svete stolice Tarcisio Bertone.

Papa je predstavnicima hrvatskog javnog i vjerskog života poručio da je savjest temelj slobodnog i pravednog društva. Nakon što je na hrvatskom jeziku pozdravio predstavnike civilnog društva, političkog, akademskog, kulturnog i gospodarskog života te vjerske velikodostojnike, oslovivši ih sve kao dragu braću i sestre, Papa je pitanje savjesti označio središnjom temom svojeg kratkog promišljanja. Tema savjesti je transverzalna glede raznih područja u kojima djelujete i temelj je slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini. Naravno, mislim na Europu, čija je Hrvatska oduvijek sastavnica na povijesno-kulturnome planu, a to će doskora biti i na političko-institucionalnoj razini, poručio je Sveti Otac na talijanskom. Pročitajte cijeli govor. 

Papa je zatim kratko razgovarao sa 16 osoba iz javnog života, kulture, znanosti, politike, gospodarstva, sporta te s predstavnicima vjerskih zajednica i diplomatskim zborom. To su metropolit Jovan Pavlović, glavni rabin Lucijan Moše Prelević, muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, zagrebački rektor Aleksa Bjeliš, veleposlanik Nikola Adamovich Čepinski, Nevenka Nekić, Ivica Kostelić, Jure Radić, Tomislav Domazet Lošo, Ljilja Vokić, riječki rektor Pero Luči, ugostitelj Ivo Sadrić, fra Bonaventura Duda i bivši veleposlanik u Vatikanu Emilio Marino.

Na kraju susreta uslijedio je blagoslov Svetog Oca.


Susret Pape i Ive Josipovića u Uredu predsjednika

Susret Pape i premijeke Kosor 


U HNK su prvi nastupili vokalisti folklornog ansambla Lado.

Okupljenima se zatim obratio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Vijeća za kulturu HBK, i Niko Zurak, član Papinske akademije za život. Nastupili su i Borivoj Martinić Jerčić i Aleksandar Milošev, duet violina i viola iz Zagrebačkih solista koji su izveli skladbu Duet za violinu i violu u D-duru, stavak Romanza, dubrovačkog skladatelja iz 18. st. Ivana Mane Jarnovića.

Program u HNK režirao je Krešimir Dolenčić, scenografkinja je Dinka Jeričević, a aranžer cvijeća Saša Šekoranja. Na svečano ukrašenoj pozornici u pozadini se nalazio svečani zastor Vlahe Bukovca Hrvatski preporod te ophodni križ iz katedrale sv. Lovre u Trogiru. Tijekom ulaska više od 700 osoba iz javnog i vjerskog života glumci Joško Ševo i Renata Sabljak čitali su ulomke iz poznatih djela hrvatske književnosti. Uz njih je nastupila i harfistica Branka Janjanin Magdalenić koja je izvela Four pieces for harp hrvatskog skladatelja Tomislava Uhlika.