Svjetski mediji o Papinu posjetu RH

Svjetski mediji javljaju o dolasku pape Benedikta XVI. u dvodnevni posjet Hrvatskoj i ističu njegovu snažnu potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Logično je, pravedno i potrebno da uđete u Europsku uniju, rekao je Sveti Otac novinarima u zrakoplovu koji su s njim doputovali u Hrvatsku, a prenosi agencija France presse. Međutim, također je rekao da razumije i euroskeptike koji strahuju od prejakog centralističkog birokratizma EU-a.

Mislim da većina Hrvata s velikom radošću misli na trenutak ulaska u članstvo, rekao je Papa. Može se također razumjeti da postoji određeni strah od prejakog centralističkog birokratizma, racionalističke kulture koja ne vodi dovoljno računa o povijesti te o povijesnom bogatstvu i raznolikosti.

Agencija STA ističe da je Papa u svojem prvom govoru nakon dolaska u zračnu luku Pleso rekao da Hrvatska pripada Europi te joj, na poseban način, daje doprinos u duhovnim i moralnim vrijednostima.

Papin dolazak u Hrvatsku zabilježio je velik broj stranih medija. O njemu pišu i The Washington Post i USA Today koji također u prvi plan stavljaju potporu Svetog Oca pridruživanju hrvatske Europskoj uniji.

BBC javlja da se Papin dolazak u Hrvatsku poklapa s Nacionalnim danom obitelji, ali da je širi tajming puno važniji: Hrvatska će obilježiti 20 godina neovisnosti ovoga mjeseca i sada je na pragu članstva u EU-u i nada se da će postati članicom 2013.