Mladi su srce Zagreba pretvorili u hram

Nakon susreta s predstavnicima hrvatske društvene elite u Hrvatskom narodnom kazalištu papa Benedikt XVI. papamobilom je u 19.15 krenuo na Trg bana Jelačića na molitveno bdjenje s mladima. Građani su Papu pozdravili u Frankopanskoj ulici te Ilici do Trga bana Josipa Jelačića.

Na Trgu je Papu uz pjesmu i uzvike Aleluja i Papa, mi te volimo dočekalo oko 30.000 mladih iz svih hrvatskih biskupija i inozemstva (Austrije, Nizozemske, Njemačke, Srbije i Makedonije) koji su sudjelovali u bdijenju sa Svetim Ocem. 

Svi koji nisu stali na zagrebački glavni trg, bdijenju su nazočili ispred katedrale, gdje su postavljeni videozid i razglas.

Doček Pape u Zračnoj luci Zagreb - video

Na prepunom Trgu Papu su dočekali i predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i hrvatski biskupi.

Svetosti, dobro došli u našu Hrvatsku! Dobro došli u Zagreb, rekao je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić pozdravljajući papu Benedikta XVI. na početku molitvenog bdijenja u ime okupljene katoličke mladeži. Spominjući najsvjetliji lik Crkve u Hrvata, nadbiskup Srakić je rekao kako hrvatska katolička mladež upire pogled na mučeništvo za pravdu i istinu, za obranu prava čovjeka i vjerske slobode blaženog Alojzija Stepinca.

Sveti Otac rekao je da je osobito zadovoljan što je s mladima na tom povijesnom trgu koji je srce grada Zagreba. Ovaj je trg mjesto susreta i komunikacije, na kojemu često prevladava žamor i svakodnevna vreva. A sada, vaša ga nazočnost gotovo pretvara u hram, čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas. Rekao je to Sveti Otac u homiliji, dodajući kako u tišini želimo primiti Riječ Božju koja je naviještena kako bi prosvijetlila naš um i zagrijala naše srce.

Benedikt XVI. u govoru mladima naglasio je da svi znamo da u srcu svakog čovjeka boravi snažna čežnja za srećom. Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu intimnu i prirodnu potrebu. Ali, vrlo često, primijetimo da smo pouzdanje položili u stvarnosti koje ne ispunjavaju tu želju, nego štoviše, otkrivaju svu njihovu neizvjesnost. I upravo se u tim trenutcima osjeća potreba za nečim što 'nadilazi', što daje smisao svakodnevnom životu, rekao je Papa.

Napomenuo je kako Isus mladima danas govori putem evanđelja i Duha Svetoga, da je On njihov suvremenik. On je onaj koji traži vas, prije nego vi Njega! Potpuno poštujući vašu slobodu, On se približava svakome od vas i predlaže sebe kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje, rekao je Papa.

Papa je zahvalio Srakiću te Danielu Vorihu i Mateji Buhi koji su iznijeli svoja svjedočanstva vjere.

Nakon obraćanja Svetoga Oca mladima uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje su obredničari u procesiji donijeli iz Katedrale. Potom je Papa prišao slici Majke Božje, koja je u procesiji iz Kamenitih vrata donesena na Trg, te joj darovao zlatnu krunicu.

Sveti se Otac od mladeži oprostio oko 21 sat te papamobilom otišao preko Kaptola u Nuncijaturu, uz pozdrave vjernika koji su ispred Katedrale pratili bdijenje preko videozida. Mladi su Svetog Oca ispratili uz skandiranje Benedikte, Benedikte i pjesmu Krist na žalu.


Susret Pape i Ive Josipovića u Uredu predsjednika

Program molitvenog bdijenja s mladima i euharistijsko klanjanje na Trgu bana Jelačića osmišljeni su kao molitveno slavlje koje polazi od Službe Božje riječi na koju se nadovezuju svjedočanstva mladih i nagovor Svetoga Oca, da bi u drugome dijelu sudjelovanje preraslo u klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i u šutnju, koja je unutarnja riječ i zaziv.

Susret Pape i premijeke Kosor

Na bdjenju mladih s Papom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na simboličan je način, Papi kao nasljedniku sv. Petra, predao ključeve grada s riječima: Sveti Oče, čast mi je što Vam mogu pokloniti ključeve našega grada zajedno s našim srcem. Bandić mu je darovao i repliku grba Zagreba s likom Majke Božje od Kamenitih vrata, s posvetom i datumom, 4. lipnja 2011.