"Moj pas Tulip" osvojio Grand prix Animafesta

Tročlani žiri 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb, u kojem su bili Paul Driessen, David Silverman i Dunja Janković, Grand prix je dodijelio filmu Moj pas Tulip, rađenom po stvarnoj priči o sredovječnom čovjeku koji je udomio njemačku ovčarku po imenu Tulip koja mu, na njegovo iznenađenje, postaje životna ljubav i idealna pratilja koju je godinama uzalud tražio.

Izvrsna kontrola animacijskih stilova, snažna i narativna glazbena podloga te jasni montažerski postupci učinili su ovaj film naoko jednostavnom pričom i prikrili njegovu kompleksnost, istaknuo je žiri u obrazloženju nagrade.

Posebno priznanje žiri je dodijelio švedskom filmu Metropia Tarika Saleha, mračnom znanstveno-fantastičnom trileru o svijetu u kojem ponestaje nafte. Film se odvija u golemoj podzemnoj mreži povezanih europskih željezničkih sustava, a glavnim su likovima glasove posudili Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier i Stellan Skarsgard.

Nagradu Zlatni Zagreb, koja se dodjeljuje najboljem filmskom projektu u razvoju, osvojio je američko-mađarski film The Jungle Tibora Banoczkog, nastao prema romanu Uptona Sinclaira. Posrijedi je priča o propalom američkom snu u osvit 20. stoljeća, o masovnoj proizvodnji, migraciji i kvarnosti modernoga svijeta. Dobitnik Nagrade publike znat će se sutra. 
Program Animafesta nastavlja se i sutra u kinu Europa, gdje će, među ostalima biti prikazani i nagrađeni filmovi, te u kinu Tuškanac. Animafest se nakon Zagreba seli u Rijeku gdje će od 10. do 12. lipnja gostovati u Art kinu Croatia.
U okviru 21. svjetskog festivala animiranog filma u sedam programa prikazano je 69 filmova, od čega 47 kratkometražnih.