Misa na hipodromu: Zajedno u Kristu

Papa Benedikt XVI. na zagrebačkom hipodromu pred 300.000 okupljenih predvodio je svečano euharistijsko slavlje u povodu proslave 1. nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji. Misa je počela Papinim blagoslovom - Mir vama. Potom je pozdravni govor održao nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Izrazio je uvjerenje da će prisutnost Svetog Oca i njegove riječi biti ohrabrenje svim obiteljima te poticaj u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva.

Benedikt XVI.: Radujte se očinstvu i majčinstvu

Prema riječima Svetog Oca, koje je izrekao na hrvatskom jeziku, danas je više nego ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Moramo nažalost ustanoviti da se, posebno u Europi, širi sekularizacija, apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava. Ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu, upozorio je Papa te pozvao vjernike da se odupru tom mentalitetu. Sveti Otac pozvao je na kraju propovijedi, ponovno na hrvatskom jeziku, drage hrvatske obitelji da žive u zajedništvu vjere i ljubavi te zazvao Djevicu Mariju, Kraljicu Hrvata, da ih prati na tome putu.

Papa je na njihovim jezicima pozdravio i blagoslovio vjernike iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Mađarske, Albanije i Njemačke. Drage obitelji, ne bojte se! Gospodin ljubi obitelj i blizu vam je!, poručio je Sveti Otac nakon čega je predvodio molitvu Kraljice neba te izmolio završnu molitvu na latinskom jeziku. U trenutku Papina silaska s oltara u zrak su pušteni baloni u boji vatikanske zastave na koje je pričvršćena hrvatska zastava.

Molitveno bdijenje uoči mise na hipodromu

Na susret sa Svetim Ocem osim vjernika iz Hrvatske došao je i velik broj slovenskih vjernika, velik broj Hrvata iz BiH, Njemačke, Austrije i Nizozemske. Na hipodrom su došli su, među ostalima, i vjernici iz Mađarske, Srbije, Italije te drugih zemalja. Na oltaru se nalazio kip Majke Božje Bistričke, koji se za ovu prigodu prvi put nalazi izvan crkve u Mariji Bistrici. Ispred oltara bilo je više od 1100 svećenika, crkveni zbor s oko 600 osoba te puhački orkestar Hrvatske vojske.

Svečanu misu na Hipodromu među ostalima su pratili predsjednik države Ivo Josipović sa suprugom, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sa suprugom, potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Željka Antunović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor s potpredsjednicima vlade Gordanom Jandrokovićem, Petrom Čobankovićem, Domagojem Miloševićem, Božidarom Pankretićem i Darkom Milinovićem, te ministrima.


Zavjetna spomen svjeća na dar

U znak zahvalnosti za predsjedanje 1. nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji, papa Benedikt XVI. primio je na dar spomen-svijeću, repliku velike zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji posebno izrađene za ovaj Papin pohod. Svijeća je izrađena od namota medenog saća prirodnog pčelinjeg voska. Na njoj je otisnut hrvatski zavjetni križ i logo 1. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Križ i cvijet - temeljni su motivi na misnici koju je papa Benedikt XVI. nosio na svečanom euharistijskom slavlju na zagrebačkom hipodromu, a tim dvama motivima pridružen je i temeljni identitetski znak hrvatskoga narodnog bića, crvena kocka. Osim misnice za Papu, izrađene su i misnice za kardinale, biskupe i svećenike iz Papine pratnje te štole za sve svećenike koncelebrante.