'Područje zastoja' na Galebu

Izložbu Područje zastoja, koju čini aktivistička umjetnost iz Kolekcije Marinko Sudac, tj. dio kolekcije od 200 radova šezdesetero umjetnika iz više zemalja otvorena je sinoć na bivšem Titovu brodu Galeb u riječkoj luci.

Osim umjetničkih djela, na brodu su prikazani dokumentarni materijali o brodu te snimke razgovora s umjetnicima. Izložbu su organizirali Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, uz potporu Grada Rijeke.

Kolekcija Marinko Sudac sadrži fundus povijesnih avangardnih, neoavangardnih i postavangardnih pokreta i umjetnosti. Kolekcija ima oko dvadeset tisuća jedinica - umjetničkih djela, dokumenata i publikacija nastalih od Baltika do Crnog mora te na prostoru bivše Jugoslavije i u Japanu.

Brod Galeb, sagrađen je 1938., prvotno je služio za prijevoz banana, a 1944. je, tada pod njemačkom zastavom, potopljen u riječkoj luci. Iz mora je izvađen 1948., te je obnovljen. Nakon obnove koristio kao školski brod, a potom kao jahta Josipa Broza Tita, koji je na njemu ugostio brojne državnike i poznate osobe.

Galeb je 90-tih prodan, ali ga je vlasnik, tvrtka iz Liberije, ostavila da propada u Brodogradilištu Viktor Lenac. Proglašen je hrvatskim kulturnim dobrom, a potom ga je na sudskoj dražbi kupio Grad Rijeka. Iz Instituta za istraživanje avangarde predloženo je da Galeb postane Muzej avangardne umjetnosti.
Izložba će biti otvorena do 18. lipnja.