Optužbe na račun tužiteljica USKOK-a

Prije formalnog početka suđenja u slučaju Spice odvjetnik Anto Nobilo zatražio je izuzeće USKOK-ovih tužiteljica zbog sumnje u njihovu pristranost, o čemu do srijede treba odlučiti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Tvrdi kako je preslušavanjem snimke zaključio da tužiteljice tijekom istrage nisu u zapisnik unosile i ono što ide u korist optuženih. A važni je svjedok Miroslav Vitković, sadašnji predsjednik uprave Podravke, kaže Nobilo, imao pisani podsjetnik za svjedočenje te je dobivao zapisnike o svom svjedočenju kako bi mogao zapamtiti što je govorio.

Uz to, kaže, svjedok je s tužiteljicom Tamarom Laptoš telefonski razgovarao čak 60 puta u mjesec dana.

Bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec i sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera optuženi su da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna.

Sud je prihvatio sve prijedloge optužbe, odnosno saslušanje 115 svjedoka i provođenje svih predloženih materijalnih dokaza pa se očekuje vrlo dug proces. Spis sadržava 42.000 stranica. Prihvaćeno je i saslušanje 30-ak svjedoka obrane.

Na suđenju će se kao svjedoci pojaviti neka zvučna politička imena, dok će se o mogućem svjedočenju premijerke Jadranke Kosor i njezina prethodnika Ive Sanadera odlučiti naknadno tijekom suđenja. Hoće li svjedočiti Ivan Jarnjak Stjepan Mesić, također će se odlučiti naknadno.

Uz ostale bit će saslušani Josip Friščić, Zvonimir Mršić, Ratko Maček i Ljubo Jurčić. Obrana smatra da bi njihovo svjedočenje moglo pomoći u rasvjetljavanju istine u aferi Spice.

Osmorici optuženih za udruživanje radi činjenja kaznenog djela prijeti do tri godine zatvora, a organizatoru do pet godina, dok za zloporabu položaja i ovlasti kazna može biti i 10 godina zatvora. U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.