Broj umrlih od ECEH-a popeo se na 22

Od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi umrle su 22 osobe, među kojima je njih 21 u Njemačkoj, prema posljednjem izvješću koje je objavilo Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

U zemljama Europske unije zabilježeno je 1.605 slučajeva zaraze enterohemoragičnom bakterijom Escherichijom coli (ECEH), a još 658 ih ima hemolitičko-uremijski sindrom (HUS), dodaje ECDC. Golema većina tih slučajeva zabilježena je u Njemačkoj, žarištu zaraze, s 1.536 slučajeva ECEH-a i 627 HUS-a.

U odnosu na dan prije, ECDC je danas izvijestio o 328 novih slučajeva ECEH-a i 107 HUS-a. Bolest se najviše proširila u Njemačkoj, gdje je u posljednja 24 sata dojavljeno o 323 nova slučaja ECEH-a i 107 HUS-a. No ECDC javlja i o četirima novim slučajevima ECEH-a u Velikoj Britaniji i o jednom u Danskoj.

Švedska je nakon objavljivanja ECDC-ova izvješća, izvijestila o jednom novom slučaju zaraze ECEH-om, čime se ukupni broj osoba pogođenih epidemijom u toj zemlji popeo na 47 (32 ECEH-a i 15 HUS-a), po švedskom Institutu za kontrolu prenosivih bolesti (Smittskyddsinstitutet).

Još se ne zna što je izvor zaraze ovom bakterijom, ali je njezin soj Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) identificirala kao rijedak oblik bakterije Escherichije coli pod oznakom "O104:H4". Taj je soj bio poznat, ali je ovo prvi put da je otkriven tijekom epidemije.