Papa molio na grobu blaženoga Stepinca

Papa Benedikt XVI. okupljenima u katedrali i Crkvi u Hrvata udijelio je apostolski blagoslov. Zazvao je i blaženog kardinala Alojzija Stepinca i sve svete u Hrvatskoj da posreduju za hrvatski narod, a da ga štiti Majka Spasiteljeva.

Njegovo mučeništvo označava vrhunac nasilja usmjerenih protiv Crkve tijekom užasnoga razdoblja komunističkoga progona. Hrvatski katolici, a posebno kler, bili su predmetom mučenja i sustavnih nasilja, koji su išli za tim da razore katoličku Crkvu, počevši od najvišeg mjesnog Autoriteta. Ono posebno teško doba obilježio je jedan naraštaj biskupa, svećenika i redovnika, spremnih umrijeti da ne bi izdali Krista, Crkvu i Papu. Narod je vidio da svećenici nisu nikad gubili vjeru, nadu, ljubav, te su tako ostali uvijek sjedinjeni. To jedinstvo objašnjava ono što je ljudski neobjašnjivo: da tako kruti režim nije mogao slomiti Crkvu, naglasio je Sveti Otac.

Po završetku Večernje Papa se pomolio na grobu blaženog Alojzija Stepinca, a onda se pozdravio sa svećenicima, bogoslovima, redovnicama i redovnicima te je, praćen pjesmom Rajska Djevo, otišao u Nadbiskupski dvor. Nakon toga krenuo je prema zračnoj luci odakle je otputovao u Rim