MIZZOU - kolijevka novinara s diplomom˝Missouri metoda˝ stvara novinare potpuno spremne za redakcijski rad od prvog dana.

Prije deset godina, na odsjeku novinarstva Sveučilišta Tennessee u Knoxvilleu, moj prvi mentor Dr. Sam Swan bio je iz Missourija. Kao i moj sadašnji mentor na Državnom Sveučilištu Arizone u Phoenixu Dr. Bill Silcock. Kao i Kent Collins, koji je često  podučavao naše studente novinarstva na zagrebačkom Sveučilištu. 

Na studijskim putovanjima za novinare što ih redovito organizira Američko Veleposlanstvo u Zagrebu, gotovo je uvijek u programu posjet Sveučilištu Missouri u Columbiji, na Srednjem Zapadu, praktički u središtu SAD-a.

Naravno, sve to ne može biti tek niz slučajnih podudarnosti. Popularno nazvano Mizzou, ovo sveučilište ima najstariju visoku školu za novinare na svijetu. Osnovao ju je 1908. Walter Williams, uz novčanu pomoć državne Novinarske udruge, smatrajući da novinarska struka zahtijeva ozbiljnu profesionalnu izobrazbu.

Missouri School of Journalism također ima prvi Odsjek konvergencije medija. Predmet je to moje ovogodišnje novinarske doobuke, te stoga razlog za posjet. Pročelnica Linda Kraxberger provodi me kroz program temeljen na suvremenim potrebama multimedijalnog izvještavanja.

Studijski prostori Instituta Donald J. Reynolds lome se od digitalne opreme. Spoj je to tradicije, dobrog gospodarenja i entuzijazma. Doista dojmljivo. Ali ne i dovoljno. Upravo se pripremaju novi kolegiji za stjecanje raznovrsnijih online vještina. Cilj je smanjiti grupe studenata i uposliti više nastavnika, ovisno o budžetu.

No jednu od najvažnijih stvari fakultet ne plaća, već ugovara: redovit praktični rad u novinskim, radijskim i televizijskim redakcijama. Tu studenti mogu dobiti realnu podlogu za rad na svim tim platformama, te razviti sposobnosti korištenja društvenih medija za globalno širenje kvalitetnih informacija. Tako odmah stvaraju profesionalni ugled i ime.

Nije onda čudno da oni osvajaju nagrade ravnopravno s iskusnim novinarima, te da su među njima budući profesori drugih sveučilišta. Prvi dekan Williams od prvog je dana htio stvoriti školu koja će trajno pozitivno utjecati na razvoj novinarstva daleko izvan Missourija.