Zbog posjeta Pape radosni smo i osnaženi

Nakon dvodnevnog posjeta, papa Benedikt XVI napustio je sinoć našu zemlju.
Njegov ispraćaj u zagrebačkoj zračnoj luci pokvarilo je veliko nevrijeme.

Oproštajni je protokol zbog toga bio otkazan. Umjesto toga, Papa se u prostorijama zračne luke fotografirao i pozdravio s državnim i crkvenim vrhom.

Papa izvanredno prihvaćen u Hrvatskoj


Premijerka Jadranka Kosor ocijenila je na kraju posjeta pape Benedikta XVI. da je riječ o povijesnom događaju zbog kojega smo iznimno radosni i osnaženi novom nadom, posebno u svjetlu skorog završetka pregovora s Europskom unijom.

Za nas je posebno važno što je Sveti Otac naglasio da će Hrvatska i Hrvati vjerni Crkvi biti iznimno važni u Europskoj uniji, gdje će čuvati korijene kršćanstva
, kazala je premijerka. Papine poruke ocijenila je vrlo jasnima, dodajući da su sve vjernike osnažile u vjeri, potaknule ih da budu bolji, međusobno se više poštuju i više vjeruju jedni drugima.


Josipović: Posjet Pape veliki državni događaj

Predsjednik Ivo Josipović boravak pape Benedikta XIV. u Hrvatskoj ocijenio je kao veliki državni događaj.

Boravak Pape u Zagrebu bio je zaista veliki državni događaj. Bio je velika potpora hrvatskom naporu da uđe u EU. S druge strane to je očito bio i vrlo važan pastoralni događaj. Vidjeli ste naši građani, katolički vjernici s velikim su oduševljenjem dočekali Papu, kazao je Josipović u Zračnoj luci Zagreb nakon odlaska pape Benedikta XVI. iz Hrvatske.

Ustvrdio je i da će poruke Svetoga Oca biti motivirajuće u vrijeme referenduma o pristupu Europskoj uniji. Ono što bih posebno još istaknuo da je, uz one moralne poruke koje je poslao vjernicima, Papa još jednom ukazao na pripadnost Hrvatske europskom krugu i sasvim sigurno mislim da će to biti motivirajuće za hrvatske građane kada dođe vrijeme referenduma, kazao je predsjednik Republike.

Misa na hipodromu 

Tijekom svoga dvodnevnog, prvog pastoralnog i državničkog posjeta Hrvatskoj, papa Benedikt XVI. se pod geslom Zajedno u Kristu susreo s najvišim političkim i vjerskim predstavnicima, predvodio molitveno bdijenje s hrvatskom katoličkom mladeži te svečano euharistijsko slavlje na Hipodromu u povodu Prvoga nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji.

Na svom 19. apostolskom putovanju upozorio je hrvatske vjernike na problem sekularizacije koja prijeti postkomunističkim zemljama, te prigodom Nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji govorio o obitelji kao izvoru zajedništva kojemu teži svaki čovjek, čak i u globalizacijskom društvu.

Papa na ulicama Zagreba

Pohod pape Benedikta XVI. četvrti je pohod poglavara Katoličke crkve Hrvatskoj, a njegov prethodnik blaženik Ivan Pavao II. pohodio je Hrvatsku tri puta, 1994., 1998. i 2003.

Za prvog pohoda Hrvatskoj 1994. papa Ivan Pavao II. u pratnji tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića kleknuo je i pomolio se uz grob kardinala Alojzija Stepinca, a za drugog pohoda 1998. proglasio ga je blaženim na velikoj vjerničkoj svečanosti u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke.