Oko 150 mil. € za štetu od E. coli

Europska komisija predložila je danas deblokadu pomoći u vrijednosti od oko 150 milijuna eura za proizvođače voća i povrća u EU-u koji su pogođeni padom prodaje zbog epidemije enterohemoragijska bakterije E. coli (EHEC), javlja agencija France presse. U Luxembourgu se održava izvanredni sastanak ministara poljoprivrede na kojem se razgovara o posljednjem razvoju događaja vezano uz zarazu EHEC-om.

Osim u Luxembourgu, o zarazi E. coli govorilo se danas i u Strasbourgu gdje su se sastali predstavnici Europskog parlamenta i Europske komisije. Zastupnici su zatražili da se provede istraga o tome što je krenulo krivo na razini EU-a i u Njemačkoj.

Tijekom rasprave, neki su zastupnici kritizirali njemačke vlasti zbog nedostatka komunikacije i koordinacije, drugi su kazali kako EU nije pripremljen na ovakvu vrstu krize.

Zastupnici su kritizirali njemačke vlasti koje su odmah nakon izbijanja zaraze prstom uprli u španjolske krastavce. Poslije se pokazalo da se zaraza ne širi putem krastavaca, ali je Španjolska već pretrpjela golemu štetu. Pad prodaje voća i povrća osjetili su zatim i proizvođači u drugim zemljama Unije.
Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 25, među kojima su čak 24 žrtve zabilježene u Njemačkoj.