Štrajk u zadarskoj Adriji

Radnici zadarske tvornice za preradu ribe Adria jutros su ponovno prekinuli proizvodnju i s prosvjeda poručili Upravi tvornice da neće prekinuti štrajk sve dok im se ne isplati plaća za travanj.

Predstavnici sindikata PPDIV-a i SSSH-a sastali su se danas s vlasnikom i direktorom tvrtke Miodragom Lacićem koji je, prema izjavama sindikalista, obećao da će posuditi novac kako bi tijekom dana isplatio zaostalu plaću za travanj.
Inače, nedavno su se sastali direktor Lacić, predstavnici banaka i Podravke, koja je otkupila robnu marku ribljih konzervi Eva, a na tom je sastanku, između ostaloga, dogovoreno da će plaću za ožujak osigurati Podravka, a plaće za travanj Adrija.

Podravka je uredno ispunila svoju obvezu, a Adrija nije i zato su se radnici odlučili prekinuti proizvodnju, prenosi Hina.

Prije 20 godina u Adriji je radilo 850 ljudi. Većinski vlasnik tvornice 2001. godine postao je Miodrag Lacić koji je od Hrvatskog fonda za privatizaciju za 3,2 milijuna kuna kupio 71,9 posto dionica Adrije, a u iduće dvije godine od malih dioničara otkupio je još 10-ak posto dionica. Od strateških odluka dosad je realizirana prodaja poznate robne marke ribljih konzervi Eva, a tu je poznatu marku otkupila Podravka.