Strauss-Kahn: Nisam kriv

Bivši direktor Međunarodnoga monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn na sudu se izjasnio da nije kriv po optužbi da je seksualno napastovao sobaricu u newyorškom hotelu koja ga je stajala njegova položaja i prilike da se kandidira za francuskog predsjednika.

Strauss-Kahn je u sudnicu došao u tamnom odijelu u pratnji supruge, francuske novinarke Anne Sinclair. Par je prošao između okupljenih skupina predstavnika medija i djelatnika hotela koji su došli iskazati solidarnost sa ženom koja tvrdi da ju je Strauss-Kahn napastovao. Srami se!, uzvikivali su njezine kolege.

Strauss-Kahnu prijeti do 25 godina zatvora bude li osuđen za pokušaj silovanja, seksualno zlostavljanje, protupravno lišavanje slobode i druge optužbe. Optužen je da je napao 32-godišnju afričku imigranticu, sobaricu u luksuznom hotelu Sofitelu na Manhattanu, koja je došla očistiti njegovu sobu jer je mislila da je prazna.

Sudski proces nastavit će se 18. srpnja na newyorškom vrhovnom sudu pred sucem Michaelom Obusom. Odvjetnik sobarice koju je prema optužnici Strauss-Kahn napastovao izjavio je kako će ona svjedočiti protiv njega ako slučaj dođe pred sud.

Novi šef MMF-a još nije imenovan. Zasad su poznati kandidati - francuska ministrica financija Christine Leagarde i guverner Meksičke središnje banke Agustin Carstens, javlja Hina.