Hrvati u strahu ne kupuju povrće

Hrvati sve manje kupuju povrće zbog straha od zaraze bakterijom Escherichijom coli. Nakon što su iz Njemačke počele stizati alarmantne vijesti o sve više smrtnih slučajeva i sve više oboljelih, prodaja povrća u Hrvatskoj pala je za 50 posto.

No nakon vijesti da je E. coli stigla do Slovenije, prodaja se u samo jednom danu smanjila za 20 posto.

Nema zaraženog povrća - kupujte hrvatsko

Dakle, od početka epidemije prodaja povrća pala je za 70 posto, a proizvođači kažu da takve panike nije bilo ni u vrijeme ptičje gripe.


EU o zarazi Escherichijom coli

Izvanredni sastanak sazvali su europski ministri za poljoprivredu i sigurnost hrane. Oni će u Luxembourgu razgovarati o širenju zaraze bakterijom E. coli i njezinim posljedicama za proizvođače povrća.

Europska unija predložit će financijsku kompenzaciju proizvođačima voća i povrća koji bilježe velik pad prodaje. Pomoć traži nekoliko zemalja - prva je to tražila Španjolska, koja je najviše pogođena jer su njezini krastavci bili pogrešno označeni kao izvor zaraze.

Pomoć su zatražile i Francuska, Nizozemska, Belgija i Njemačka.

U epidemiji koja u Europi traje već tri tjedna umrlo je 22-oje ljudi, čak 21 žrtva zabilježena je u Njemačkoj, a zaraženih je oko 2200. Žarište je sjever Njemačke, a bolnice u Hamburgu prepune su zaraženih.

Nema dokaza da su klice graha uzgojene na jednoj farmi kod Hamburga izvor zaraze, kao što to nisu ni španjolski krastavci. Unatoč tomu, njemačke vlasti i dalje preporučuju građanima da ne jedu sirovo povrće.