Odluka o Norcu u rujnu

O prijevremenom puštanju na slobodu bivšega generala Mirka Norca, koji je odslužio dvije trećine od 15-godišnje zatvorske kazne za ratni zločin, odlučit će se u rujnu, doznaje se od njegova branitelja Vlatka Nuića.

Nuić je za Hinu rekao kako još ne zna razlog odgode jer nije dobio pisano obrazloženje, ali pretpostavlja da povjerenstvo nije prikupilo sve podatke nužne za odluku. Dodao je kako odgađanje rješavanja molbi nije ništa neuobičajeno.

Norac je u zatvoru više od deset godina, od ožujka 2001., pa je prije nekoliko mjeseci stekao pravo da traži prijevremeno puštanje. Suđenje za ratne zločine u Medačkome džepu bio prvi slučaj koji je Haški sud prepustio hrvatskome pravosuđu.

Nuić traži da se na Norca primijene isti kriteriji kao za osuđene po haškim optužnicama koji su pušteni kada su stekli uvjete na prijevremenu slobodu. Osim zahtjeva za prijevremeno puštanje, o kojemu treba odlučiti Ministarstvo pravosuđa, Nuić je u Norčevo ime zatražio i izvanredno ublažavanje kazne, o čemu treba odlučiti Vrhovni sud.

Nuić smatra da bi taj sud Norcu trebao ublažiti kaznu zbog promijenjenih obiteljskih okolnosti, s obzirom na to da se od izricanja presude oženio i dobio dijete, a čeka i drugo dijete.

Norac je najprije osuđen za ratne zločine počinjene na gospićkome području na 12 godina zatvora, a zatim za zločine u Medačkome džepu na šest godina. Kad je i druga presuda postala pravomoćna, Vrhovni mu je sud odredio jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.