"Sam plaćam, sam odlučujem"

HSLS će od sutra do 12. lipnja u 120 gradova organizirati peticiju, ali i edukativnu akciju pod nazivom Sam plaćam, sam odlučujem, kako bi spriječili da jedan veliki dio građana ostvaruje niže mirovine radi loše gospodarske i socijalne politike te neostvarenja jednog dijela ciljeva mirovinske reforme. Najavio je to na konferenciji za novinare predsjednik te stranke Darinko Kosor.

Kosor je podsjetio da su se reformom mirovinskog sustava od 1. siječnja 2002., kada je uvedeno obavezno i dobrovoljno mirovinsko osiguranje, osiguranici koji su imali od 40 do 50 godina pretežito temeljem državne kampanje odlučili osigurati i u II. stupu kako bi im pri odlasku u mirovinu one bile više. No, upozorio je, od 2008., kada je prije svega više od tisuću žena počelo odlaziti u prijevremenu starosnu mirovinu iz oba stupa, njihove mirovine su 25 posto niže od onih koji odlaze u mirovinu samo pod uvjetima iz I. stupa.

Kako bi spriječili "kažnjavanje" osiguranika iz II. stupa, prije svega onih starijih od 50 godina i onih koji će idućih godina ići u mirovinu, HSLS će tražiti od hrvatske vlade da se u razdoblju do godinu dana tim ljudima omogući pravo izbora po kojim će uvjetima ići u mirovinu - žele li ostati u II. stupu ili iz njega izaći, tj. ići u mirovinu po uvjetima iz I. stupa. Kosor ocjenjuje da bi uskoro 130 tisuća osiguranika u idućim godinama moglo ići u mirovinu.

Na novinarski upit kako komentira poziv krčkog biskupa Valtera Župana na reviziju zakona koji dopušta prekid trudnoće, Kosor je odgovorio da je stav HSLS-a liberalan i da žene trebaju imati pravo izbora. Mislim da to u Hrvatskoj u ovom trenutku nije političko pitanje. Ali, normalno je da to Crkva predlaže, rekao je Kosor.